Su Gurbuz

Amerika’da Doğum 2: Vize başvurusu

Amerika bildiğiniz gibi en zor vize veren ülkelerden biri. Bir inanış var ki vize başvurusunda size taktılar mı bir daha asla vize alamazsınız. Bu ne kadar doğru bilemiyorum ama o korkuyu ben de yaşadım. Diğer ülkelerden farklı olarak Amerika’nın sadece 10 yıllık vize vermesi büyük avantaj. Ya veriyor ya da hiç vermiyor.

image

 
Oncelikle sunu soylemeliyim siz ne kadar ugrasirsaniz ugrasin mutlaka gideceginiz eyalette bir araci, bir yakin, bir arkadas olmasi gerekiyor. Vize basvurusundan tutun da dogum icin hastane islemlerine kadar tek basiniza ya da taaa Turkiye’den oturdugunuz yerden mail ile telefon ile islerinizi halletmeniz mumkun degil. Bunu deneyimleyerek bizzat kendim yasadim. Biz sansliydik hem de çok. İyi ki sevdiklerimiz yanımızdaydı.

Oncelikle vize basvurusunu burada anlatacagim.

Eger hamile kalmayi dusunuyorsaniz ve Amerika’da dogum planliyorsaniz hamile kalmadan vize almakta fayda var. Eger hamileyseniz hamileligin ilk aylarinda karniniz cikmadan, hamileliginizi belli etmeden de basvuru yapabilirsiniz. Ornegin 2.ayda… 

Dogum icin gidiyorsaniz amaciniz turist vizesi almak olmali. Biz başvurumuzu direkt konsolosluğa yapmadık. Sebebi ise başvuruda doldurulması gereken zorunlu bilgi formuydu. Bu formu hatasız girmelisiniz ki daha sonra ödediğiniz vize başvuru ücreti yanmasın. Biz basta da belirttigim araci kurumun bizi yonlendirdigi bir turizm firması aracılığı ile başvuruda bulunduk. Bir cok yerden basvuruda yardim icin fiyat almamiza ragmen en uygun fiyati veren yer gercekten bu turizm firmasiydi. Normalde 160usd bir kisi icin vize basvuru ucretidir o da kendiniz basvurursaniz. Biz 400tl araci kuruma odeyerek hata riskini en aza indirdik. Biz basvurdugumuzda dolar su andaki kadar yukselmemisti tabii :))

Pasaportumuz vardı o nedenle pasaport başvurusu yapmadık. Çalışan ve işletme sahipleri için vize başvurusunda gereken belgeler:

Çalışanlar için:

· Pasaport süresi en az 1 yıl geçerli olmalıdır .

· Yeni çekilmiş arkası beyaz fon resim Amerika Konsolosluğuna göre 5×5 özellikli olmalı.

· Şirket Antetli kağıdına kaşeli ve imza yetkilisi tarafından imzalanmış A.B.D. başkonsoluğuna yazılmış İngilizce vize talep dilekçesi

· Şirketin İmza Sirküler Fotokopisi

· Faaliyet Belgesi Fotokopisi

· Vergi Levhası Fotokopisi

· Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi

· SSK işe giriş bildirgesi

· Son 3 Aylık maaş bordrosu

· SSK lı hizmet dökümü İnternetten alınabilir.

· Banka Hesap Cüzdanları Fotokopisi

· Tapu Fotokopisi

· AraçRuhsat Fotokopisi

· Evlilik Cüzdanı Fotokopisi

· Vukuatlı Nüfus Kayıt örneği fotokopisi

İşverenler için:

· Antetli Kâğıda Dilekçe Mümkün ise İngilizce

· İmza Sirküleri

· Vergi levhasının fotokopisi (vergi levhası zarar veya yeni tescil ise; şirketin banka hesap cüzdan fotokopileri ve bilânçosu)

· Faaliyet Belgesi (Max. 6 aylık)

· Ticaret Sicil Gazetesi Fotokopisi

Dilekçe Örneği;

TO CONSULATE GENERAL OF THE

UNITED STATES OF AMERICA       10.March.2011

We would like to inform you that Ms.Ebru … (Register Number……) has been working in our bank since 05.08.2008 and she is currently working as SME Banking Portfolio Manager in … AVM Branch of our bank.

We would much appericate if you kindly issue the necessary visa to enable her to visit your country.

Respectfully

AKBANK A.S.

HEAD OFFICE

Human Resources Department 

Signature

Belgeleri tamamlayarak aracı kuruma ilettik. Onların aldığı randevu gününde ve saatinde konsolosluğun önünde sıramızı bekledik. Birkaç sorgu ve kapıdan geçtikten sonra vize başvuru alanındaydık. Öncelikle pasaportumuzu ileterek parmak izi sırasını bekledik. Biraz bekledikten sonra görüşme icin numaramiz ekranda yandi. Bir banka ve banka gişelerini düşünün. Gişe önünde ayakta duruyorsunuz görevli personel size ne iş yaptığınızı, neden ne maksatla yurtdışına çıkmak istediğinizi soruyor. Sadece birkaç soru ve iyi tatiller diyerek size bir kağıt uzatıyor. Pasaportunuzu iade etmezse bilin ki vizeniz onaylandı. Vizeniz onaylandiysa pasaportunuzu bir hafta içerisinde başvuruda sizin belirlediğiniz bir postahaneye iletiyorlar oradan kimliğinizle gidip alabiliyorsunuz.  

image

Bizim başvurumuzdan sonra annem de bizi yalnız bırakmak istemedi ve ona da başvuru yaparak turist vizesini aldık. Annem emekli olduğundan ve burada başka bir çocuğu hatta torunu olduğundan vizenin daha kolay onaylanacağı bilgisini almıştık. Bu yüzden rahattık. Ve vize onaylandı. En önemli kısmı atlatmıştık. Sıra gidilecek yere karar vermekte ve uçak biletlerini almaktaydı.

Yorum bırakın

Dolaşım

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Diğer 2 aboneye katılın

İletişim için:

suleaksak@gmail.com
Follow Su Gurbuz on WordPress.com

Hiç Instagram resmi bulunamadı.

Follow me on Twitter

HitKas.Com | Sosyal Medyada Popüler Olun
BİRTAKIM YAZILAR

''Okumadığın gün karanlıktasın.''

sıfır derece

gelecekte unutacağımız söylenecek bir kaç cümlemiz olmalı.

Natali Yeşilbahar

Just another WordPress.com site

SlingoMOM ...anne, çoluk-coluk ve diğerleri

Annelik, Bebek, Doğal ebeveynlik, Sling, hamilelik

style sprite

A spirited documentation of my personal style.

gamzearal

Just another WordPress.com site

gezdimvegordum

Just another WordPress.com site

rebeltakipte.wordpress.com/

Moda,ünlülerden stil önerileri,son trendler hakkında herşey takipte

Webrazzi

Yeni nesil web girişimlerine yakın takip